Κατηγορία: Πανελλαδικές Εξετάσεις

Προσόντα και προϋποθέσεις των υποψηφίων για την εισαγωγή στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος – Υπουργική Απόφαση

ΚΥΑ 2421.1/84993/2018 (ΦΕΚ 5213/Β/21-11-2018) των Υπουργείων Παιδείας και Ναυτιλίας 

Καθορισμός των προσόντων, των προϋποθέσεων, των κατηγοριών των υποψηφίων, των κωλυμάτων κατάταξης και των διαδικασιών για την εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ μεταξύ άλλων καθορίζεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 11/2014 (Α’17), όπως ισχύει, για τους υποψήφιους της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ). Ειδικά καθορίζεται ότι, όλοι οι υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες) πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα.

Επίσης προβλέπονται προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) οι οποίες είναι υποχρεωτικές, ενιαίες και κοινές για όλους τους υποψηφίους (άνδρεςκαι γυναίκες) και των δύο παραγωγικών Σχολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και περιλαμβάνουν υγειονομικές εξετάσεις, αθλητικές δοκιμασίες και ψυχομετρικές εξετάσεις.

Για τον έλεγχο της αθλητικής επίδοσης, οι υποψήφιοι υποβάλλονται στα παρακάτω αγωνίσματα και υποχρεούνται να επιτύχουν τα όρια επίδοσης σε όλα (ήτοι και στα έξι), σύμφωνα με τα ακόλουθα:

α. Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 17″ (μια προσπάθεια).
β. Δρόμος 1.000 μ. σε χρόνο 4′ και 30″ (μια προσπάθεια).
γ. Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,00 μ. (τρεις προσπάθειες).
δ. Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
ε. Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,40 μ., ως μέσος όρος του αθροίσματος της καλύτερης επιμέρους επίδοσης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).
στ. Ελεύθερη κολύμβηση σε απόσταση 50 μέτρων σε χρόνο δύο (02) λεπτών (μία προσπάθεια).

Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες στο σχετικό ΦΕΚ

Συνημμένα αρχεία

Μετεγγραφές Ακαδημαϊκού Έτους 2018-2019

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μετεγγραφής υποβάλλονται από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 έως και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr, στην ειδική εφαρμογή μετεγγραφών.

Διευκρινίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για μία μόνο κατηγορία δικαιούχων.

Οι υποψήφιοι που έχουν αδελφό φοιτητή προπτυχιακού κύκλου σπουδών και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για τους αδελφούς φοιτητές (περίπτωση Β της παρούσης), έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής με μοριοδότηση (περίπτωση Α της παρούσης).

Συν: η εγκύκλιος

Συνημμένα αρχεία

Κατατακτήριες στα ΑΕΙ: Από 1-15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις

Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν από 1 έως 20 Δεκεμβρίου

Από 1-15 Νοεμβρίου  θα πρέπει να καταθέσουν την   αίτηση και τα δικαιολογητικά στο τμήμα υποδοχής , οι   πτυχιούχοι που  επιθυμούν να καταταγούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

α) Αίτηση του ενδιαφερομένου.

β) Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών.

Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν  από 1 έως 20 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώνεται  από τη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος.

Η υποχρέωση των πτυχιούχων ΑΕΙ να καταβάλουν παράβολο  για τη συμμετοχή τους ως υποψήφιοι  στις κατατακτήριες εξετάσεις των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έχει καταργηθεί.

Το ποσοστό κατατάξεων πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, ορίστηκε  σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων.

Υπέρβαση του ποσοστού των κατατάξεων δεν επιτρέπεται.

Η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις με θέματα ανάπτυξης σε τρία μαθήματα, όπως ειδικότερα ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου Α.Ε.Ι.

Δεν επιτρέπεται επιλογή υποψηφίων που ισοβαθμούν με τον τελευταίο κατατασσόμενο στο Τμήμα υποδοχής ως υπεράριθμων.

Το εξάμηνο κατάταξης πτυχιούχων σε Τμήμα ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου Α.Ε.Ι.  και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 7ου εξαμήνου για Τμήματα Σχολών εξαετούς φοίτησης ή του 5ου εξαμήνου για πενταετή ή τετραετή φοίτηση.

Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων ή ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος αυτού που διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης.

Με την ίδια απόφαση, οι κατατασσόμενοι υποχρεώνονται να εξεταστούν σε μαθήματα ή ασκήσεις, τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κρίνεται ότι δεν διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης. Σε κάθε περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν για την κατάταξή τους, εφόσον τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος υποδοχής.

Επιτροπή Κατατάξεων

Η κατάταξη πτυχιούχων πραγματοποιείται από την Επιτροπή Κατατάξεων η οποία είναι επταμελής και συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Η Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος του Πανεπιστημίου, του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και από έξι (6) καθηγητές, ως μέλη. Τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να είναι του ιδίου Τμήματος και ανά δύο να διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο κάθε εξεταζόμενου μαθήματος ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο.

Σε περίπτωση έλλειψης μέλους ή μελών, είναι δυνατός ο ορισμός μέλους ή μελών της Επιτροπής από άλλο Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. που διδάσκουν το ίδιο ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο ή σε περίπτωση που δεν επαρκούν, άλλου Ιδρύματος.

Η Επιτροπή Κατατάξεων οφείλει να διασφαλίζει τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Διαδικασία επιλογής θεμάτων

Τα μέλη της Επιτροπής Κατατάξεων προσέρχονται δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της εξέτασης κάθε εξεταζόμενου μαθήματος στο χώρο διενέργειας της εξέτασης.

Τα δύο μέλη της Επιτροπής που διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο που εξετάζεται κάθε φορά προτείνουν από κοινού τουλάχιστον έξι (6) θέματα και η Επιτροπή επιλέγει τρία (3) από αυτά.

Στη συνέχεια ακολουθεί κλήρωση για την επιλογή ενός (1) θέματος για κάθε εξεταζόμενο μάθημα.

Το θέμα που κληρώνεται καταγράφεται σε ηλεκτρονική μορφή, αναπαράγεται και διανέμεται στους εξεταζόμενους.

Τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων

α) Στις αίθουσες όπου θα διενεργηθούν οι κατατακτήριες εξετάσεις λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους. Στην είσοδο κάθε αίθουσας εξετάσεων αναρτάται ονομαστικός κατάλογος των υποψηφίων.

β) Για την εξακρίβωση της ταυτότητας κάθε υποψηφίου προσκομίζεται από αυτόν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο δημόσιο έγγραφο πιστοποίησης της ταυτότητάς του.

γ) Κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων οι υποψήφιοι υποχρεούνται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων μία (1) ώρα νωρίτερα. Τις υπόλοιπες ημέρες, υποχρεούνται να προσέρχονται μισή ώρα (30 λεπτά) νωρίτερα.

δ) Χρωματιστά μελάνια, εκτός του μπλε και του μαύρου, και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αναγνώρισης στο γραπτό δοκίμιο αποκλείουν το γραπτό από τη βαθμολόγηση.

ε) Κάθε υποψήφιος που εγκαταλείπει την αίθουσα παραδίδει το γραπτό του και δεν έχει δικαίωμα να επανέλθει για τη συνέχιση της εξέτασης. Κατ’ εξαίρεση, μόνο για λόγους υγείας επιτρέπεται ολιγόλεπτη εγκατάλειψη της αίθουσας και μόνο με τη συνοδεία επιτηρητή.

στ) Δεν επιτρέπεται να εισέλθει ο υποψήφιος στην αίθουσα των εξετάσεων έχοντας μαζί του βιβλία, τετράδια, σημειώματα ή άλλα αντικείμενα εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Κατατάξεων. Σε αυτόν που αρνείται να παραδώσει τα απαγορευμένα αντικείμενα, ο επιτηρητής που ελέγχει την προσέλευση των υποψηφίων απαγορεύει την είσοδο.

Ο εξεταζόμενος που έχει μαζί του σημειώσεις σχετικές με το εξεταζόμενο μάθημα ή αντικείμενο άλλο από αυτά που επιτρέπονται ή αντιγράφει ή αποπειράται να αντιγράψει ή χρησιμοποιεί κάθε είδους μέσο υποκλοπής ή συνεργεί στην τέλεση τέτοιων πράξεων αποκλείεται εντελώς από τις εξετάσεις του συγκεκριμένου μαθήματος.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος αναγράφει στο δοκίμιο απρεπείς εκφράσεις, το δοκίμιό του αποκλείεται από τη διαδικασία βαθμολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται οι υποψήφιοι να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικές συσκευές οποιασδήποτε μορφής.

Ο υποψήφιος που δολιεύει με οποιοδήποτε τρόπο ή εμποδίζει με ανυπακοή ή αταξία την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αποκλείεται από την περαιτέρω εξέταση στο συγκεκριμένο μάθημα.

ζ) Στο γραπτό δοκίμιο, οι ενδείξεις με τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου ελέγχονται από τους επιτηρητές και καλύπτονται από τον ίδιο τον υποψήφιο με την ευθύνη των επιτηρητών κατά τρόπο απόλυτο και αδιαφανή, την ώρα που παραδίδεται κάθε γραπτό δοκίμιο.

η) Οι επιτηρητές μεταφέρουν τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων και τα παραδίδουν στην Επιτροπή Κατατάξεων που είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά τους. Δεν επιτρέπεται να παραδοθούν τα δοκίμια στους δύο βαθμολογητές ταυτόχρονα ή στο δεύτερο βαθμολογητή πριν να έχει καλυφθεί ο βαθμός του πρώτου βαθμολογητή. Η κάλυψη του βαθμού γίνεται από υπάλληλο που θα οριστεί από την Επιτροπή Κατατάξεων.

θ) Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος, καθώς και τυχόν υλικό που πρέπει να έχει ο υποψήφιος για την εξέταση, καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και ανακοινώνονται τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τη διεξαγωγή της εξέτασης.

ι) Επανεξέταση ή αναθεώρηση των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων δεν επιτρέπεται. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα γραπτά δοκίμιά τους το οποίο περιλαμβάνει και τη χορήγηση σε αυτούς των αιτηθέντων αντιγράφων τους. Τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων φυλάσσονται στο αρχείο του Τμήματος για τουλάχιστον ένα (1) έτος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και κατόπιν με ευθύνη της Επιτροπής Κατατάξεων συντάσσεται σχετικό πρακτικό και καταστρέφονται.

ια) Η Επιτροπή Κατατάξεων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

ιβ) Η Γραμματεία του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., ανακοινώνει τις ημερομηνίες εγγραφής των κατατασσόμενων.

ιγ) Συνοπτική παρατήρηση για τον αποκλεισμό και η ένδειξη μηδέν (0) αντί βαθμού, αναγράφεται στα γραπτά δοκίμια όσων αποκλείστηκαν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα.

 

Υποβολή αιτήσεων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή από Δευτέρα 1 Οκτωβρίου έως Τετάρτη 31 Οκτωβρίου

Α. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Στην περίπτωση που συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής, δύναται να υποβληθεί αίτηση (επισυνάπτεται υπόδειγμα, το οποίο ο δικαιούχος δύναται να συμπληρώσει ηλεκτρονικά και εν συνεχεία να το τυπώσει και να το υπογράψει) στην Επιτροπή κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών της παρ. 9 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 και της αριθ. 161107/Ζ1/13-10-15 ΥΑ.

Η ανωτέρω Επιτροπή εξετάζει αιτήσεις φοιτητών των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α της ημεδαπής για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε Σχολή ή Τμήμα ή Πρόγραμμα Σπουδών αντίστοιχο των Σχολών ή Τμημάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών εισαγωγής, από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο από ΤΕΙ σε ΤΕΙ και από ΑΕΑ σε ΑΕΑ, εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η αίτηση υποβάλλεται στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι, (γρ. 0103) ή αποστέλλεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή από τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 έως και την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 και απευθύνεται στην Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών της παρ. 9 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 (ΦΕΚ 76 Α΄). Αίτηση για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής δύναται να υποβληθεί και μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, εφόσον ο λόγος που επικαλείται ο αιτών προέκυψε μεταγενέστερα. Σημειώνεται ότι η απόρριψη της ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής δεν συνιστά λόγο που προέκυψε μεταγενέστερα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην Επιτροπή των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών. Στην αίτηση που υποβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω, επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά, που τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις οποίες ο φοιτητής αιτείται μετεγγραφή κατ’ εξαίρεση. Τα κριτήρια για χορήγηση μετεγγραφής που ορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015 δεν συνιστούν λόγο για τη χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής. Η Επιτροπή αποφασίζει εάν από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προκύπτουν οι λόγοι που επικαλείται ο αιτών, εάν αυτοί συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση και εάν τεκμηριώνεται ο εξαιρετικός χαρακτήρας του αιτήματος, ως ορίζει η παράγραφος 9 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015. Η θετική απόφαση της Επιτροπής για τη μετεγγραφή κατ’ εξαίρεση και αντίγραφο του φακέλου διαβιβάζονται στο Τμήμα, στο οποίο έχει αιτηθεί ο δικαιούχος μετεγγραφή. Η γραμματεία του Τμήματος καλεί τον δικαιούχο της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής να προσκομίσει τη βεβαίωση διαγραφής του από το Τμήμα προέλευσης.

Β. ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Οι φοιτητές που κρατούνται σε καταστήματα κράτησης της χώρας έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε Τμήμα αντίστοιχο ή συναφές με το Τμήμα εισαγωγής τους το οποίο εδρεύει σε νομό, όπου λειτουργεί το κατάστημα κράτησής τους. Οι φοιτητές της ανωτέρω κατηγορίας, που επιθυμούν να μετεγγραφούν αποστέλλουν έντυπη αίτηση με συστημένη επιστολή από την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 έως και την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Α. Παπανδρέου 37, 151 80 Μαρούσι, στην οποία δηλώνουν ένα (1) Τμήμα ή Πρόγραμμα Σπουδών, αντίστοιχο με το Τμήμα ή Πρόγραμμα Σπουδών του ΑΕΙ ή ΑΕΑ, όπου εισήχθησαν, το οποίο εδρεύει στο νομό όπου εδρεύει και το κατάστημα κράτησης, στο οποίο κρατούνται. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα/ Πρόγραμμα Σπουδών στο νομό, στον οποίο κρατούνται, οι αιτούντες δηλώνουν έως (2) δύο Τμήματα/ Προγράμματα Σπουδών, τα οποία είναι συναφή με το Τμήμα/ Πρόγραμμα Σπουδών εισαγωγής τους.

Οι μετεγγραφές των αιτούντων σε αντίστοιχα Τμήματα/Προγράμματα Σπουδών πραγματοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στις περιπτώσεις αιτήσεων μετεγγραφής σε συναφή Τμήματα/Προγράμματα Σπουδών, η υπουργική απόφαση μετεγγραφής εκδίδεται μετά από γνώμη της ΑΔΙΠ, η οποία και γνωμοδοτεί ως προς τη συνάφεια.

Συνημμένα αρχεία

Υπουργείο Παιδείας,΄Ερευνας και Θρησκευμάτων Ανακοίνωση για μηχανογραφικά

Aνακοινώνεται ότι οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ προγραμματίζεται να ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, μετά τις 13:00 σε όλα τα ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα:

http://results.it.minedu.gov.gr

Πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Την ίδια ημέρα προγραμματίζεται να ανακοινωθούν στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ.

Από την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 και μετά, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://exams.it.minedu.gov.gr

Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 και είναι αποκλειστική.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 η ανακοίνωση των βαθμών των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Σύμφωνα με πληροφορίες  η δημοσιοποίηση των βαθμολογιών του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου  θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή στις 29 Ιουνίου.

Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ  το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Ιουνίου 2018.

Πρόγραμμα προκαταρκτικών εξετάσεων αστυνομίας Ακαδημαϊκού έτους 2018-2019

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας

Βλεπε συν.

Εξεταστικά κέντρα των Ειδικών Μαθημάτων

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενόψει της έναρξης των εξετάσεων των Eιδικών Μαθημάτων, υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών Μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα Ειδικά Μαθήματα προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε σχολή ή τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, θα διενεργηθούν από 22 Ιουνίου μέχρι και 30 Ιουνίου, στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ανακοινωθεί.

Α. Αναλυτικό Πρόγραμμα Εξετάσεων Ειδικών Μαθημάτων

Β. Εξεταστικά Κέντρα Αγγλικών

Γ. Εξεταστικά Κέντρα Ειδικών Μαθημάτων (πλην Αγγλικών)

Δ. Εξεταστικά Κέντρα Υποψηφίων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

Ε. Οδηγίες προς τους υποψηφίους

Α. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 Οι εξετάσεις κατά  Ειδικό Μάθημα θα διενεργηθούν ως εξής:  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2018 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-6-2018 ΑΓΓΛΙΚΑ 10.00 π.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 23-6-2018

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

ΙΣΠΑΝΙΚΑ

08.30 π.μ.

15.30 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25-6-2018 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 08.30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ 26-6-2018 ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 08.30 π.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 27-6-2018 ΓΑΛΛΙΚΑ 08.30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 28-6-2018 ΙΤΑΛΙΚΑ 08.30 π.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-6-2018 ΑΡΜΟΝΙΑ 08.30 π.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 30-6-2018 ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ 08.30 π.μ.

 

 

Β. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Οι εξετάσεις στο Ειδικό Μάθημα ξένης γλώσσας «ΑΓΓΛΙΚΑ» θα διενεργηθούν στα εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 Γ. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (ΠΛΗΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ)

  1. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην ΑΘΗΝΑ θα εξεταστούν οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου. Αναλυτικά, τα εξεταστικά αυτά κέντρα κατά Ειδικό Μάθημα για τους υποψηφίους αυτούς είναι:

Α) Για τα Ειδικά Μαθήματα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ» και «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» η κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα θα γίνει ως εξής:

          α) Για τους υποψηφίους που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης   ΑΤΤΙΚΗΣ:

  1. Στο Ε.Κ. του 57ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (οδός Αστραπόγιαννου 3 και Βολανάκη, Τ.Κ. 11526 – Αθήνα – Ερυθρός Σταυρός) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και ΓΕ.
  2. Στο Ε.Κ. του 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών (οδός Αχιλλέως 37-41 και Μυλλέρου, Τ.Κ. 10436 – Αθήνα – Μεταξουργείο) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Γ Ι μέχρι και Ζ.
  3. Στο Ε.Κ. του συγκροτήματος του 1ου Γενικού Λυκείου Χαλανδρίου – 1ου Γυμνασίου Χαλανδρίου (οδός Διονύσου 20 και Καλλισπέρη, Τ.Κ. 152 34 – Χαλάνδρι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Η μέχρι και ΚΟΦ.
  4. Στο Ε.Κ. του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαρουσίου (Λ. Κηφισίας 213, Τ.Κ. 151 24 – Μαρούσι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΚΡΑ μέχρι και ΜΠΟ.
  5. Στο Ε.Κ. του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου (οδός Στρ. Παπάγου 23, Τ.Κ. 17343, Άγιος Δημήτριος) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΜΠΡ μέχρι και Π.
  6. Στο Ε.Κ. του 4ου Γενικού Λυκείου Καλλιθέας (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 175, Τ.Κ. 176 73 – Καλλιθέα) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ρ μέχρι και Ψ.

          β) Για τους υποψηφίους που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου:

  1. Στο Ε.Κ. του 16ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (οδός Πανόρμου και Λαρίσης 47, Τ.Κ. 11524 – Αθήνα – Αμπελόκηποι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Ε.
  2. Στο Ε.Κ. του 7ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (οδός Πρατίνου 19, Τ.Κ. 11634 – Αθήνα – Παγκράτι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ζ μέχρι και ΜΑ.
  3. Στο Ε.Κ. του συγκροτήματος του 1ου Γενικού Λυκείου Παπάγου – 1ου Γυμνασίου Παπάγου (οδός Κύπρου 4, Τ.Κ. 15669 – Παπάγου) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΜΕ μέχρι και Ρ.
  4. Στο Ε.Κ. του Γενικού Λυκείου Καλλίπολης (οδός Μαρίας Χατζηκυριακού 27, Τ.Κ. 18539 – Πειραιάς) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Σ μέχρι και Ψ.

Β) Για το Ειδικό Μάθημα ξένης γλώσσας «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ»

  1. Στο Ε.Κ. του 8ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (Νικοπόλεως 33, Τ.Κ. 11253 – Αθήνα – Πλ. Κολιάτσου) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και ΚΑΡ.
  2. Στο Ε.Κ. του 5ου Γενικού Λυκείου Ηλιούπολης (Λ. Βουλιαγμένης 525, Τ.Κ. 16341 – Ηλιούπολη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΚΑΣ μέχρι και Ν.
  3. Στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Παλαιού Φαλήρου (οδός Τερψιθέας 35, Τ.Κ. 17563 – Παλαιό Φάληρο) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ξ μέχρι και Ψ.

Γ) Για το Ειδικό Μάθημα ξένης γλώσσας «ΓΑΛΛΙΚΑ»

  1. Στο Ε.Κ. του 9ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (οδός Τρώων 2, Τ.Κ. 11851 – Αθήνα -Θησείο) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και ΔΟ.
  2. Στο Ε.Κ. του 16ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (οδός Πανόρμου και Λαρίσης 47, Τ.Κ. 11524 – Αθήνα – Αμπελόκηποι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΔΡ μέχρι και Κ.
  3. Στο Ε.Κ. του 8ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (Νικοπόλεως 33, Τ.Κ. 11253 – Αθήνα – Πλ. Κολιάτσου) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Λ μέχρι και Π.
  4. Στο Ε.Κ. του 9ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου (οδός Πελασγών 42, Τ.Κ. 12135 – Περιστέρι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ρ μέχρι και Ψ.

Δ) Για το Ειδικό Μάθημα «ΑΡΜΟΝΙΑ»

  1. Στο Ε.Κ. του 10ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου (οδός Ιωαννίνων 82, Τ.Κ. 12137 – Περιστέρι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και ΜΕ.
  2. Στο Ε.Κ. του 1ου ΕΠΑΛ Πετρούπολης (οδός Κωνσταντινουπόλεως και Βούτσαλη (είσοδος από Βούτσαλη), Τ.Κ. 13231 – Πετρούπολη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΜΗ μέχρι και Ψ.

Ε) Για το Ειδικό Μάθημα «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ»

  1. Στο Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων – αίθουσα «Jacqueline de Romilly» (Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι), όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Μ.
  2. Στο Ε.Κ. του 5ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας (οδός Εμμανουήλ Παππά 6 και Φιλελλήνων, Τ.Κ. 14234 – Νέα Ιωνία) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ν μέχρι και Ψ.

ΣΤ) Για το Ειδικό Μάθημα ξένης γλώσσας «ΙΤΑΛΙΚΑ»

Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Νέας Σμύρνης (οδός Νικομηδείας 7- 9, Τ.Κ. 17124 – Νέα Σμύρνη).

Ζ) Για το Ειδικό Μάθημα ξένης γλώσσας «ΙΣΠΑΝΙΚΑ»

 Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο Ε.Κ. του Προτύπου Γενικού Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (οδός Σωτήρος Διός 17, Τ.Κ. 18535 – Πειραιάς).             

Δ. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Α) Στην ΑΘΗΝΑ θα εξεταστούν οι Υποψήφιοι με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

  1. Εξεταστικό Κέντρο Υποψηφίων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες των Ειδικών Μαθημάτων «ΑΓΓΛΙΚΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ», «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ», «ΓΑΛΛΙΚΑ», «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ», «ΑΡΜΟΝΙΑ» στην Αθήνα:

18o Γενικό Λύκειο Αθηνών (Λ. Ιωνίας & Δαίρπφελδ 11, Άνω Πατήσια, ΤΚ 11144)

  1. Εξεταστικό Κέντρο Υποψηφίων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες του Ειδικού Μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» στην Αθήνα:

5ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας (Εμμανουήλ Παππά 6 και Φιλελλήνων, Τ.Κ. 14234 – Νέα Ιωνία)

  1. Εξεταστικό Κέντρο Υποψηφίων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες των Ειδικών Μαθημάτων «ΙΤΑΛΙΚΑ», «ΙΣΠΑΝΙΚΑ» στην Αθήνα:

Στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 – Μαρούσι, Ισόγειο, Πτέρυγα Δ).

 

Ε. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ 

  1. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.
  2. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. για όλα τα ειδικά μαθήματα, εκτός των Αγγλικών για το οποίο πρέπει να προσέλθουν  μέχρι τις 09:30 π.μ. και των Ισπανικών για το οποίο πρέπει να προσέλθουν  μέχρι τις 15:00 μ.μ.
  3. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

– των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,

– των  Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό)  είναι έξι (6) ώρες,

– του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

  1. Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 0,50 Χ 0,58 μ.. Για το λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ριζόχαρτο ή άλλο, απαραιτήτως σε διάσταση Α4), μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ξύστρα – καμπάνα κ.λ.π.). Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό. Απαγορεύεται, όμως, να χρησιμοποιεί συστήματα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κ.λ.π.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων και κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα : είκοσι, ένα : πενήντα κ.λ.π.), μοιρογνωμόνιο, καθώς και υπολογιστικές μηχανές (κομπιούτερς).
  2. Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 0,50 Χ 0,50 μ.. Για το λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης. Η εξέταση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιχα, ξύστρα. Επίσης, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση βελόνας μετρήματος και νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση οργάνων σχεδίασης και η χρήση σπρέι.

Πηγή : Δελτίο τύπου ΥΠΠΕΘ

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Για την εισαγωγή σπουδαστών/ σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ακαδημαϊκού Έτους 2018-2019

  1. Δικαιολογητικά Πρώτης Γενικής Κατηγορίας

Οι υποψήφιοι/ες της ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας πρέπει να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και επιπλέον πρέπει, έχοντας μαζί τους το αποδεικτικό της αίτησης που υπέβαλαν ηλεκτρονικά στο ΥΝΑΝΠ, σύμφωνα με τη διαδικασία του κεφαλαίου Ε, να υποβάλλουν,

αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν., τα πιο κάτω δικαιολογητικά, κανονικά και πλήρη, από την 11-06-2018 μέχρι και την 12-07-2018 ημέρα Πέμπτη.

1.1. Γνωμοδότηση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων.

Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας, για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η ΥΕΑΝΕΘ του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/ας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΄΄Ε΄΄). Η υγειονομική εξέταση των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 591/1975 (Α’ 191), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 64/1984 (Α’ 21) και του Π.Δ. 436/1989 (Α’188).

Οι υποψήφιοι/ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους ΥΕΑΝΕΘ με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογραφόμενους ναυτικούς δηλαδή με παραπεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας Αρχής (Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.Ν.ΕΡ. 1ο ή Λιμενικής Αρχής).

Οι δαπάνες υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, βαρύνουν τους/τις ίδιους/ίδιες και οι σχετικές υποχρεώσεις τους καθορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι γνωμοδοτήσεις των ΥΕΑΝΕΘ είναι οριστικές και ανέκκλητες.

1.2. Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία να αποδέχεται ότι εφόσον τελικά εισαχθεί σε Α.Ε.Ν., κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχιών θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν. (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ).

(Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά από τον ίδιο τον υποψήφιο, η Υπεύθυνη Δήλωση πρέπει να φέρει και θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής του υποψηφίου από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή. Σε περίπτωση αυτοπρόσωπης υποβολής δικαιολογητικών, η θεώρηση δύναται να γίνει και από το προσωπικό της ΑΕΝ.

Ανυπόγραφη Υπεύθυνη Δήλωση δεν θα παραλαμβάνεται).

1.3.Φωτοαντίγραφο δελτίου εξεταζόμενου/-ης στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

1.4.Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων δελτίου ταυτότητας.

1.5. Βεβαίωση ΑΜΚΑ (όσοι έχουν) ή προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού που αναγράφει τον ΑΜΚΑ.

1.6. Οι εν λόγω υποψήφιοι σε περίπτωση που επιθυμούν,για την εισαγωγή τους στις ΑΕΝ να συμμετάσχουν και στη Δεύτερη Γενική Κατηγορία (μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και μέσω αξιολόγησης του απολυτηρίου), υποβάλουν ηλεκτρονικά μία και μόνο αίτηση και υποχρεούνται να καταθέσουν όλα τα αναφερόμενα και για τις δύο Γενικές Κατηγορίες δικαιολογητικά μία φορά και εντός της προθεσμίας που ισχύει για την Πρώτη Γενική Κατηγορία.

1.7. Δεν γίνονται δεκτά συμπληρωματικά δικαιολογητικά για οποιοδήποτε λόγο. Εξαίρεση αποτελεί η υποβολή του απολυτήριου τίτλου, το οποίο μπορεί να κατατεθεί όταν αυτό εκδοθεί και τους χορηγηθεί και οπωσδήποτε όχι αργότερα από την 09-08-2018 ημέρα Πέμπτη και μόνο στην ΑΕΝ στην οποία αρχικώς έχει γίνει.

Υποβολή Δικαιολογητικών Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας

Οι υποψήφιοι/ες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας πρέπει, έχοντας μαζί τους το αποδεικτικό της αίτησης που υπέβαλαν ηλεκτρονικά στο ΥΝΑΝΠ, σύμφωνα με τη διαδικασία του κεφαλαίου Ε, να υποβάλλουν, αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν., τα αναγραφόμενα στην προκήρυξη δικαιολογητικά, κανονικά και πλήρη, από την 11-06-2018 μέχρι και την 09-08-2018 ημέρα Πέμπτη.

                               

 

 

 

                                                ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΄΄ΣΤ΄΄

Όλοι οι υποψήφιοι/-ες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση, ηλεκτρονικά ως εξής:

(α) Μέσω της ιστοσελίδας, του Υ.ΝΑ.Ν.Π. https://regusr.hcg.gr χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου (E-mail) και κωδικό της επιλογής τους κάνουν εγγραφή ως χρήστες στην Υπηρεσία ΧΡΗΣΤΩΝ του Υ.ΝΑ.Ν.Π.

(β) Αφού πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγγραφή αποστέλλεται από την Υπηρεσία, αυτοματοποιημένο E-mail, το οποίο θα περιέχει σύνδεση προς συγκεκριμένη, διεύθυνση η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός [Σε περίπτωση μη λήψης αυτοματοποιημένου E-mail, να γίνει έλεγχος στο φάκελο Spam ή Junk ή να χρησιμοποιηθεί διαφορετικός πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου].

(γ) Στη συνέχεια και με τη χρήση του ενεργού πλέον λογαριασμού τους από την πιο πάνω διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας του Υ.ΝΑ.Ν.Π. https://eisaen.hcg.gr, συνδέονται, προκειμένου από την επιλογή «Νέα αίτηση» να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους.

(δ) Μετά την εισαγωγή στη φόρμα της ηλεκτρονικής αίτησης και την καταχώρηση όλων των στοιχείων αυτής παρέχονται οι εξής επιλογές:

  1. Προσωρινή αποθήκευση: Όπου επιτρέπεται η μεταβολή των καταχωρηθέντων στοιχείων .
  2. Υποβολή: Μέσω αυτής της επιλογής, ο/-η υποψήφιος/-ια υποβάλει την αίτηση του. ΠΡΟΣΟΧΗ. Μετά την «ΥΠΟΒΟΛΗ» δεν επιτρέπεται καμία διόρθωση/μεταβολή των στοιχείων από τον/-ην υποψήφιο/-α.
  3. Ακύρωση: Δίνει τη δυνατότητα ακύρωσης της αίτησης (ΠΡΟΣΟΧΗ μόνο πριν το στάδιο της ΥΠΟΒΟΛΗΣ).
  4. Εκτύπωση Αποδεικτικού υποβολής: Η συγκεκριμένη επιλογή γίνεται ενεργή μετά την ΥΠΟΒΟΛΗ της αίτησης και μέσω αυτής ο υποψήφιος δύναται να εκτυπώσει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησης.
  5. Εκτύπωση Υπεύθυνης Δήλωσης Παραρτήματος Ζ’: Η Υπεύθυνη Δήλωση του ακόλουθου Παραρτήματος είναι διαθέσιμη στην αρχική σελίδα της Ιστοσελίδας https://eisaen.hcg.gr/

Συμβουλές εν όψει εξετάσεων

(πηγή άρθρου: http://www.compass.mysch.gr)

του Γιώργου Θεοχαρίδη*

Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι εξετάσεις είναι μια επίπονη και ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία για τους μαθητές, καθώς θα πρέπει στοιβάζουν στο μυαλό τους τη διδακτέα-εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της χρονιάς.

Εάν διακρίναμε τους μαθητές της δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε κατηγορίες, μια κατηγορία θα συνιστούσαν οι μαθητές που αδυνατούν να εμπεδώσουν την εξεταστέα-ύλη μαθημάτων, στα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη έφεση , με συνέπεια να υπονομεύουν τα συγκεκριμένα μαθήματα και να προκαθορίζουν την επίδοση τους στις εξετάσεις.

Δεύτερη κατηγορία εκείνη των μαθητών που προσπαθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και το μόνο που κερδίζουν είναι αυξημένη ψυχολογική πίεση, η οποία πολλές φορές εξωτερικεύεται σε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο κοινωνικό τους περίγυρο.

Τελευταία κατηγορία, οι μαθητές που ενώ είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για τις εξετάσεις, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η ανασφάλεια τους οδηγούν σε ανορθόδοξες τακτικές που περιλαμβάνουν ξενύχτι, κατάποση αμφισβητούμενων φαρμάκων κ.ο.κ.

Οι συμβουλές μου για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι απλές και συγκεκριμένες:

Όταν δεν έχω ιδιαίτερη κλίση σε κάποιο μάθημα, τότε μεθοδεύω το διάβασμα μου με τη βοήθεια κάποιου εκπαιδευτικού ή συμμαθητή/τριας και διαβάζω ότι είμαι σε θέση να κατανοήσω, ώστε αν μου ζητηθεί στις εξετάσεις να μπορέσω να το αποτυπώσω γραπτώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην περίπτωση των μαθητών που ήταν ασυνεπείς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και θέλουν έστω και την τελευταία στιγμή να καλύψουν το χαμένο έδαφος, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να διαβάσουν επιλεκτικά την εξεταστέα ύλη. Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, είναι προτιμότερο οι εξεταζόμενοι να αφομοιώσουν τα 3/4 ή τα 2/4 της εξεταστέας ύλης, παρά να την καλύψουν ολόκληρη πρόχειρα και επιπόλαια. Επιπλέον είναι απαραίτητή η αναδίφηση θεμάτων από προηγούμενες εξετάσεις, ώστε να αντιληφθούν το πνεύμα το ερωτήσεων.

Τέλος για εκείνους που έχουν κοπιάσει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τις εξετάσεις, η επιστημονική κοινότητα συστήνει να απολαύσουν έναν καλό ύπνο (ιδιαίτερα την παραμονή των εξετάσεων), ώστε να εδραιώσουν τη μνήμη τους, καθώς έχει διαπιστώσει εδώ και χρόνια, ότι ο ύπνος, η μνήμη και η μάθηση είναι βαθιά συνδεδεμένοι. Πρόσφατη μάλιστα έρευνα απέδειξε ότι οι νευρώνες της μνήμης που είναι υπεύθυνοι για τη μετατροπή της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε μακροπρόθεσμη, λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν κανείς κοιμάται.

 Η τακτική που πρέπει να ακολουθήσω όταν μου δοθούν τα θέματα των εξετάσεων

Προσοχή στην εμφάνιση του γραπτού σας.

Συνήθως οι μαθητές δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στην εικόνα του γραπτού. Έτσι παραδίδονται γραπτά, πολλές φορές ανορθόγραφα, με ελλείψεις και πολλά συντακτικά λάθη. Γενικά ένα μη εμφανίσιμο γραπτό προδιαθέτει αρνητικά τους βαθμολογητές. Επειδή λοιπόν μέσα στο ‘χάος’ ξεχωρίζει ένα προσεγμένο γραπτό, προσέξτε τα γράμματα που κάνετε.

 Απαντάμε στα θέματα κλιμακωτά (από τα μικρότερης στα μεγαλύτερης δυσκολίας).

Δεν πηγαίνουμε κατευθείαν στα τελευταία και λογικά δυσκολότερα θέματα, διότι υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε σε κατάσταση σύγχυσης, να αγχωθούμε και να χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Ως εκ τούτου κοιτάμε το πρώτο θέμα-ερώτημα και αν είμαστε σίγουροι ότι το ξέρουμε, το γράφουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο. Αν δεν είμαστε σίγουροι το αφήνουμε για το τέλος. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται σε όλα τα ερωτήματα μέχρι και το τελευταίο. Σκοπός είναι να απαντάμε πάντα στα θέματα που γνωρίζουμε ούτος ώστε έχοντας συγκεντρώσει μονάδες, να έχουμε καλύτερη ψυχολογία για τα υπόλοιπα θέματα που αφήσαμε.

Διαβάζουμε κάθε θέμα προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι μας ζητείται.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι απαντήσεις των μαθητών, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ερωτήσεων, διότι δεν την έχουν κατανόηση, με συνέπεια πολλοί μαθητές να έχουν -λανθασμένα- την εντύπωση ότι προσέγγισαν σωστά το θέμα. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο, αφού γράψουμε σελίδες ολόκληρες, να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν σχέση με το θέμα και να αναγκαστούμε να τις σβήσουμε, ξεκινώντας πάλι από την αρχή, με περισσότερο άγχος και λιγότερο διαθέσιμο χρόνο.

Αφού απαντήσετε κάποιο ερώτημα, διαβάστε άλλη μία φορά την εκφώνηση

. Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε την απάντηση σε κάποιο ερώτημα, ξαναδιαβάσετε την εκφώνηση. Εάν αυτά που γράψατε είναι τα σωστά τότε θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα για τη συνέχεια. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε παραλείψει κάτι, θα έχετε την ευχέρεια να το συμπληρώσετε.

Χρησιμοποιείστε λειτουργικά το πρόχειρο.

Εάν είστε σίγουροι για την απάντηση μπορεί να απαντήσει κατ’ ευθείαν στο καθαρό. Αν όχι, τότε δοκιμάστε να τη προσεγγίσετε στο πρόχειρο (τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου).

Ακόμα και όταν δεν γνωρίζετε την απάντηση για ένα θέμα, επιδιώξτε να το προσεγγίσετε ορθολογικά.

Εάν για κάποιο ερώτημα δεν ξέρετε τί να γράψετε είτε επειδή δεν διαβάσατε τη συγκεκριμένη ενότητα, είτε επειδή ‘κόλλησε το μυαλό’, καλό θα ήταν να το αφήσετε στο τέλος και εφόσον έχετε τα χρονικά περιθώρια να το προσεγγίσετε ορθολογικά. Το θέμα είναι πως ακόμα και σε θέματα που δεν γνωρίζετε την απάντηση, σίγουρα θα έχετε κάποιες ιδέες. Μην αφήσετε κανένα θέμα αναπάντητο, ειδικά τα πολλαπλής επιλογής και τα Σωστό/Λάθος. Αν αφήσετε κάποιο θέμα χωρίς απάντηση, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πάρετε καμία μονάδα σε αυτό. Αν όμως προσπαθήσετε να προσεγγίσετε με αποδεικτική ισχύ, έστω και ένα μέρος της ερώτησης, τότε σίγουρα θα πάρετε τις μονάδες που αναλογούν.

Όταν τελειώσετε με όλα τα ερώτημα, επανελέγξετε το γραπτό σας. Αφού τελειώσετε, ηρεμήστε, χαλαρώστε και ρίξτε ακόμα μία ματιά στα θέματα. Κάνετε έναν έλεγχο αν απαντήσατε όντως σε όλα τα θέματα όπως νομίζετε. Μήπως ξεχάσατε να γράψετε κάποιο θέμα ή κάποιο ερώτημα, ενώ έχετε την εντύπωση ότι το έχετε γράψει.

 

Αναδημοσίευση: Reportit * Ο Γιώργος Θεοχαρίδης είναι Φιλόλογος, Ραδιοφωνικός Παραγωγός (Ράδιο Αμύνταιο 91,2 FM – Ενημερωτική Εκπομπή «Επίκαιρα») Facebook Twitter Google+ LinkedIn Email PrintFriendly Share 0 22 0